Zoek
Heffiq Academy maakt leren praktisch en leuk!
Blog 01 - 11 - 2021

Heffiq Academy maakt leren praktisch en leuk!

Bij Heffiq kunnen medewerkers terecht op de eigen Academy in Vianen om hun kennis te vergroten. Coördinator en trainer Kees van Duren helpt hen met veel enthousiasme, ongeacht het niveau waarmee de monteurs binnenkomen. “Kennis overdragen is het allerleukste, maar dan wel op een manier dat de deelnemers actief betrokken zijn bij de training, dat zij zelf situaties uit hun werk aandragen. Want het moet wel praktisch zijn. En leuk, want dan leer je makkelijker.”

Hij heeft de Academy in 2019 zelf opgezet: de les- en de praktijkruimte, het lesmateriaal, de machines en onderdelen om op te oefenen. In een paar jaar tijd is in het hoofdkantoor in Vianen een professionele bedrijfsschool ontstaan met alles erop en eraan. Inmiddels heeft Kees ook een collega-trainer, Tom Stoel, die eerst servicemonteur was.

Techniek: machtig interessant werk

Kees komt ook uit de praktijk: hij was van oorsprong automonteur. Via het intern transport kwam hij in het beroepsonderwijs terecht. “Bij de opleiding landbouwtechniek van Aventus in Apeldoorn, met als specialisatie elektrische heftrucks. Zodoende kwam ik in contact met Heffiq. Zo is Heffiq sinds jaar en dag huisleverancier van de machines die op open dagen worden gebruikt, inclusief een servicewagen en een paar medewerkers die toekomstige studenten vertellen over het werken als heftruckmonteur.”

“Heffiq is daar heel actief in: promotie van technische beroepen en mensen ervan bewust maken dat er een hele bedrijfstak bestaat voor heftrucks en het onderhoud daarvan. En dat dat machtig interessant werk is. Zo ontvangen we drie, vier keer per jaar ook basisschoolklassen voor een bedrijfsbezoek.”

 
“Onze Academy is niet schools, maar vooral heel praktisch: van het uit elkaar halen van componenten tot het meten aan trucks" Kees van Duren | Coördinator en trainer Heffiq Academy

Motivatie belangrijker dan diploma

Heffiq heeft diverse trainingen voor de monteurs, afgestemd op de opleiding en ervaring van nieuwe medewerkers. “De één heeft net mbo autotechniek gedaan, de ander sleutelt al jaren aan heftrucks. Pas kwam er iemand die mechatronica had gestudeerd en er is ook iemand ingestroomd uit de metaalsector.”

Het gaat om mensen op mbo-niveau 2, 3 en 4. Bij jongeren is ook een combinatie van werken en leren mogelijk. “Een BBL-opleiding via Aventus”, zegt Kees. Hij laat erop volgen dat motivatie veel belangrijker is dan een diploma. “Ben je gedreven, leergierig. Dan zorgen we er gewoon voor dat je hier de kennis kunt opdoen die nodig is. In het sollicitatieproces zit een ‘meeloopdag’. Dan draait de kandidaat een halve dag met mij mee en dan kan ik aardig inschatten op welk niveau hij kan beginnen en welke training hij nodig heeft.” 

 

Praktische trainingen

We beginnen altijd met een kennismakingstraining van vier dagen: om Heffiq te leren kennen en Hyster, het merk waarvan we dealer zijn. Al snel daarna komt een technische training, waarin we in groepjes de kennis verdiepen, bijvoorbeeld over hydrauliek of elektrotechniek. “Dat is niet schools, maar vooral heel praktisch: van het uit elkaar halen van componenten tot het meten aan trucks. Allemaal producten en oefeningen die ze dagelijks in het werk tegenkomen.”

De eerste maanden werken nieuwe monteurs in de werkplaats, in Vianen of Hoogeveen, onder begeleiding van een ervaren collega. “Daar leren ze de sleutelvaardigheden en productkennis. Verder krijgen ze op de Academy producttrainingen, en daarvoor maken we gebruik van het scholingsprogramma van Hyster.”

Ook de collega’s van de verkoop en de binnendienst kunnen dankzij de Academy hun (technische) kennis vergroten. “We hebben sinds begin 2021 onder meer een training energiemanagement, specifiek over elektrische trucks en batterijen.”

 
"Als je wilt, kun je je bij Heffiq snel ontwikkelen"' Kees van Duren | Coördinator en trainer Heffiq Academy

Carrière

Gemiddeld na een half jaar ga je als monteur zelfstandig naar klanten, voor service en onderhoud aan heftrucks. Als je wilt, kun je je bij Heffiq snel ontwikkelen. Als monteur word je bijvoorbeeld ook opgeleid tot keurmeester. “Dat is een onlinetraining van onze, brancheorganisatie, BMWT, met een examen. Wij voegen daar nog een Heffiq-onderdeel aan toe, zodat je aan de klant goed kunt onderbouwen wat en waarom een truck goed- of afgekeurd wordt.”

Alle monteurs hebben ook een VCA-veiligheidscertificaat en een heftruckcertificaat. “Als iemand extern een opleiding wil volgen, valt daar ook altijd over te praten. Als bedrijf hebben we er belang bij dat onze medewerkers goed opgeleid zijn. Want dan kunnen ze onze klanten beter helpen.”