Zoek
Kentekenplicht heftruck

Registratie- en kentekenplicht heftruck

Sinds 1 januari 2021 is de registratie- en kentekenplicht ingegaan. In onze beslisboom ziet u of uw heftruck hieraan moet voldoen. 

 

Beslisboom registratie- en kentekenplicht

Over het algemeen worden intern transportmiddelen gebruikt op eigen bedrijventerrein. Bij sommige bedrijven kan het voorkomen dat heftrucks of magazijntrucks, gebruik moeten maken van de openbare weg. Dit is toegestaan, maar er gelden andere regels dan op een privéterrein.

Sinds 1 januari 2021 is de registratie- en kentekenplicht ingegaan voor heftrucks die breder zijn dan 1300 mm en gebruik maken van de openbare weg. In onze beslisboom ziet u in één overzicht of uw truck moet voldoen aan een kenteken- of registratieplicht. 

 

Beslisboom registratie- en kentekenplicht heftruck

Beslisboom registratie- en kentekenplicht heftruck

Download hier (pdf)

Extra informatie en keuzehulpBeslisboom kentekenplicht

Brancheorganisatie BWMT heeft een aantal artikelen geschreven met aanvullende informatie over registratie- en kentekenplicht. Een link naar het meest recente artikel vindt u hier

Met de keuzehulp van RDW doorloopt u een aantal vragen. Door het beantwoorden van deze vragen kunt u bepalen wat de voertuigcategorie van uw voertuig is en of u deze in de periode 1-1-2021 tot en met 31-12-2021 moet laten registreren. Bij twijfel is het raadzaam om de tool te doorlopen. 

 


 

 
 

Keuzehulp RDW

Twijfelt u of uw machine in aanmerking komt voor registratie of kentekenplicht? RDW heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld.

 


 

 

Definitie openbare weg

Er is sprake van een openbare weg wanneer een terrein ongehinderd toegankelijk is. Een terrein dat is afgesloten met een hek of slagboom en waar een meldplicht is voor betreden van het terrein geldt niet als openbare weg. Een weg oversteken met een heftruck geldt dus ook als het betreden van de openbare weg. 

Regels betreden openbare weg met de heftruck 

Om gebruik te mogen maken van de openbare weg, moet een heftruck of trekker voldoen aan de wet “Regeling Voertuigen“ die is opgesteld door het RDW:

 •      Twee werkende lampen, zowel met dimlicht en stadslicht
 •      Twee richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde      
 •      Twee achterlichten, twee remlichten en twee rode reflectoren
 •      Waarschuwingsknipperlichten
 •      Buitenspiegels
 •      Uitstekende delen zoals vorken moeten verwijderd of afgeschermd worden
 •      Een werkende claxon
 •      WAM-verzekering
 •      T-Rijbewijs (standaard bij elk rijbewijs B, eerste afgifte voor 1-7-2015)
   

De volgende zaken mogen niet gebruikt worden wanneer de heftruck de openbare weg betreedt: 

 • Blauw licht van bijvoorbeeld een Pedestrian Awareness Light of bluespot. 
 • Een zwaailamp of flitslicht. 

Uitzondering: wanneer de heftruck of aanhanger breder is dan 2600 mm, is het gebruik van de zwaailamp verplicht. Voor aanvullende vragen kunt u terecht bij kenteken@heffiq.nl