Zoek
Duurzame lithium-ion heftruck

‘Emissievrij én altijd inzetbaar’

Wienerberger reduceert CO2-uitstoot met Hyster heftruck voorzien van lithium-ion batterij

 

De Wienerberger steenfabriek in Heteren ruilde recent een van haar diesel heftrucks in voor een schone, emissievrije Hyster met lithium-ion batterij. Doordat de onderhoudsvrije batterij eenvoudig en snel tussentijds kan worden bijgeladen, blijft een volledige inzet tijdens de tweeploegeninzet gewaarborgd.

Wienerberger is een toonaangevende internationale fabrikant van bakstenen en keramische dakpannen, met meer dan 16.000 medewerkers en 197 productievestigingen in 29 landen. In Nederland produceert Wienerberger op 18 locaties met 19 fabrieken. Op de locatie in Heteren produceert de fabrikant gevelstenen en bakstenen voor straatwerk. Het gereed product wordt met behulp van heftrucks transportklaar op het tasveld geplaatst. Hiervoor beschikt Wienerberger Heteren over vier heftrucks, in verschillende gewichtsklassen.

Intensieve inzet

“De trucks worden gemiddeld 14 uur per dag ingezet”, vertelt plantmanager Wim Nijenhuis. De intensieve, zware inzet bij de steenfabriek leende zich tot voor kort bij uitstek voor diesel heftrucks. Onlangs verving Wienerberger echter één van die verbranders voor een elektrisch aangedreven Hyster, geleverd door Heffiq.
“Om een betrouwbare inzet te waarborgen, leasen we nooit langer dan vijf jaar”, vervolgt Nijenhuis. “Toen een van onze trucks toe was aan vervanging, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe truck. De trucks rijden grotendeels buiten, maar komen ook binnen. Dan is het gewoon niet meer van deze tijd om voor een vervuilende diesel truck te kiezen.”
 

 

Schoon alternatief

Wienerberger zocht een emissievrije truck, waarmee de CO2-uitstoot wordt gereduceerd. De nieuwe elektrotruck moest wél de volle 14 uur mee kunnen draaien met de productie. “Bovendien wilden we een truck, waarbij we de batterij niet hoeven te wisselen”, vult Nijenhuis aan.
Heffiq leverde een Hyster J3.5XN voorzien van onderhoudsvrije lithium-ion technologie. De robuuste 3,5 ton elektrische vierwieler is ontworpen voor een intensieve, veeleisende inzet. Krachtige, onderhoudsvrije AC-motoren staan garant voor optimale prestaties. 

Voordelen lithium-ion

Steeds vaker wordt binnen het elektrosegment gekozen voor lithium-ion technologie. “De technologie is doorontwikkeld en vormt een uitstekend alternatief voor diesel of LPG als je kijkt naar de prestaties van de truck”, weet Maarten de Groot, Key Accountmanager bij Heffiq.
Ook los van de prestaties biedt de Hyster met li-ion batterij voordelen. De energiebron wordt tussentijds geladen, zonder dat dit de levensduur van de batterij schaadt. Op elk gewenst moment wordt de truck aan de lader gezet. Ook tijdens koffie- of lunchpauzes. Het opladen gaat sneller. Binnen enkele minuten is de energiebron voldoende bijgeladen om weer probleemloos door te werken. Bovendien is de batterij onderhoudsvrij. “We hebben er geen omkijken naar en kunnen dus altijd vertrouwen op een volledige inzet”, geeft Wim Nijenhuis aan.
 

 
“Onze chauffeurs zijn tevreden; over de bediening, het zicht, het comfort én het gemak waarmee de batterij tussentijds wordt bijgeladen" Wim Nijenhuis - Plantmanager Wienerberger Steenfabriek Heteren

Ergonomie en veiligheid

Voor optimaal rijcomfort is de Hyster J3.5XN voorzien van een ergonomische stoel en minihendels voor het bedienen van de mastfuncties. Verder biedt de truck een lage opstap, een ruime zit met een zee aan voetruimte en een uitstekend zicht op zowel last als omgeving dankzij een doordachte plaatsing van de hefkettingen en de hydrauliekslangen. De stuurkolom is eenvoudig traploos verstelbaar en aan te passen aan de wensen en het postuur van de chauffeur. Een geheugenstand en gesynchroniseerde stuuropties stellen de chauffeur in staat snel en eenvoudig in en uit de heftruck te stappen.

“De heldere LED-verlichting garandeert maximaal zicht en is voor deze inzet extra beschermd. Voor aanvullende veiligheid hebben we de truck uitgerust met een blauwe waarschuwingslamp (Pedestrian awareness light) en een felrode veiligheidsgordel, die altijd gedragen dient te worden om de truck te kunnen starten”, voegt De Groot toe. 

Extreem wendbaar

In de fabriek en op het tasveld bij Wienerberger kunnen ruimtes krap zijn. Het Hyster Zero Turning radius-systeem biedt hier uitkomst. De unieke stuuras, waarmee alle vierwiel elektrotrucks van Hyster zijn uitgevoerd, resulteert in een extreem korte draaicirkel en zorgt – in combinatie met het onderhoudsvrije, mechanische Hyster Stability Mechanisme – voor een verbeterde stabiliteit tijdens het rijden over oneffen oppervlakken.

Toekomstbestendig

“We rijden nu een paar maanden met de nieuwe truck. De reacties zijn louter enthousiast”, besluit Nijenhuis. “Onze chauffeurs zijn tevreden; over de bediening, over het zicht, over het comfort én over het gemak waarmee de batterij tussentijds wordt bijgeladen. En wij zijn zelf ook tevreden. Dit is een prima en schoon alternatief voor verbrandingstrucks. De truck is emissievrij én altijd inzetbaar. Het zal mij niet verbazen als we in de toekomst alleen nog maar elektrotrucks inzetten.”
 

 

Weten wat Heffiq voor u kan betekenen?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24-uur contact met u op

3 redenen om dit nu te doen:

  • Direct contact met experts
  • Geheel vrijblijvende sitesurvey
  • Op maat gemaakt advies

Een afspraak

Voor een passend advies?