Zoek
Case Smurfit Kappa

Van verbranding naar elektrisch

Papierproducent Smurfit Kappa zocht een elektrisch alternatief voor de verbrandingsheftruck

 

Voor het lossen van de zware papierrollen maakt Smurfit Kappa MNL Golfkarton uit Eerbeek sinds kort gebruik van twee compacte Hyster elektrische heftrucks. Dankzij een speciaal kantelbord, door middel van pantograaf, leveren de 5,5-tonners dezelfde prestatie als hun 7-tons voorgangers met verbrandingsmotor.

Met ongeveer 46.000 medewerkers en 370 productiefaciliteiten in 35 landen ontwerpt, produceert en levert Smurfit Kappa een compleet gamma van golfkartonnen en massiefkartonnen verpakkingen voor alle industrieën. In Eerbeek ligt de focus op de productie van golfkartonnen verpakkingen uit de aangeleverde rollen papier. “Voor de handling van die rollen maakten we tot voor kort gebruik van 7-tons Hyster trucks met LPG motor. Die trucks waren echter toe aan vervanging”, vertelt Tonny Hinrichs, Teammanager Golfkartonmachine bij Smurfit Kappa.

 
In het kader van duurzaamheid hebben we onze verbrandingstruck vervangen voor elektrisch Tonny Hinrichs, Teammanager Golfkartonmachine

Geen sinecure’

In het kader van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen ging de papierproducent op zoek naar een elektrisch aangedreven, schoner en stiller alternatief. Vier leveranciers werden uitgenodigd om een testtruck te leveren. “Dat bleek zeker geen sinecure”, vervolgt Hinrichs. “We zochten een compacte truck. De testtrucks waren allemaal verschillend in maatvoering en bleken net niet de juiste oplossing voor onze inzet. Vaak waren ze te groot om veilig te kunnen manoeuvreren in de toch beperkte ruimte die we hier ter beschikking hebben.”

Dat was ook het geval met de 7-tons elektrotruck die Heffiq in eerste instantie aanbood ter vervanging van de gelijkwaardige verbrander. Samen met fabrikant Hyster ging de importeur daarom op zoek naar een oplossing in het lichtere elektrosegment.

Duurzaam alternatief

Die oplossing werd gevonden in de Hyster® J5.5XN. Met een hefcapaciteit van 5.500 kg, op een lastzwaartepuntafstand van 600 mm, en een drie traps mast heeft deze compacte elektrotruck theoretisch voldoende capaciteit om de papierrollen – die soms wel 3.500 kg wegen – op een goede manier te handlen. De rollen moeten echter uit het midden van de laadvloer van de vrachtwagen worden gelost. Om de afstand tot het midden van de laadvloer te overbruggen wordt in dit soort toepassingen meestal een zogeheten spacer gebruikt. Door die afstand houder verschuift echter ook het lastzwaartepunt naar voren, waardoor het restdraagvermogen van de truck afneemt

 

Speciale constructie

Met een speciale constructie is het Hyster en Heffiq gelukt om hiervoor een passende oplossing te vinden. Speciaal voor de handling van de zware papierrollen bij Smurfit Kappa werd een variabele spacer ontwikkeld, in de vorm van een kantelbord. De mast neigt voorover, terwijl het vorkenbord mee kantelt. Zo wordt de ruimte tot het midden van de laadvloer overbrugt en blijft de klem in de juiste positie om de rollen op te nemen.Hierdoor kunnen de rollen probleemloos en veilig door het magazijn worden gemanoeuvreerd.

Duurzaam, compact en efficiënt

“Interne testen met de trucks waren dermate positief, dat we hebben besloten om voor deze oplossing te kiezen”, weet Hinrichs. “De 5,5-tonners zijn compacter en wendbaarder dan hun zwaardere voorgangers. Daardoor kunnen we de beschikbare opslagruimte nóg beter benutten. Bovendien is het energieverbruik afgenomen. Zo bieden de nieuwe trucks ook een aantrekkelijk voordeel als het gaat om de exploitatiekosten.”

Ook de heftruckchauffeurs zijn zeer te spreken over het elektrische alternatief. “Ik werk nu een aantal maanden met deze truck en merk dat het een enorme verbetering is vergeleken met de truck met LPG motor van voorheen. Deze truck is beduidend stiller en ruimer dan zijn voorganger. Je hebt veel minder warmte doordat je niet meer boven die verbrandingsmotor zit. Ook het zicht is aanzienlijk verbeterd; zowel door de constructie van de truck als dankzij de heldere ledverlichting”, weet Marc Ioannidis, Algemeen Operator Golfkartonmachine bij Smurfit Kappa. “Voor ons is dit dé oplossing. De truck voldoet aan al onze eisen. Hij is duurzaam, compact én efficiënt”, besluit Hinrichs.

 

Meer weten over onze oplossingen?

Neem geheel vrijblijvend advies met ons op

Een afspraak

Voor een passend advies?

Bekijk de producten uit deze case


Slimme op maat gemaakte oplossingen

Deze oplossing is afgestemd op de papierindustrie. Onze adviseurs denken graag mee met slimme oplossingen afgestemd op uw bedrijfsvoering. Bekijk hier onze andere klantverhalen: