Zoek
Veiligheidsoplossingen heftrucks en magazijntrucks
Blog 20 - 01 - 2022

Veiligheidsoplossingen heftrucks en magazijntrucks

Jaarlijks melden zich gemiddeld 1700 slachtoffers bij de eerste hulp in verband met ongevallen met heftrucks. De oorzaak hiervan is ondeskundig personeel of een onveilige werkomgeving. We hebben 7 veiligheidsoplossingen op een rij gezet die de kans op ongelukken en schades beperken of voorkomen. 


 

 

Ongevallen met heftrucks of magazijntrucks worden vaak veroorzaakt door onoplettendheid. De meest voorkomende ongevallen zijn:

  • Aanrijding door een heftruck
  • Vallende goederen
  • Kantelen
  • Beknelling
  • Kwetsuur bij op -en af stappen

De volgende oplossingen kunnen de veiligheid aanzienlijk vergroten en een oplossing bieden voor de meest voorkomende ongevallen. 


1. Chauffeursopleiding 

Kennis over de machine en de mogelijke gevaren die daarbij komen kijken, zijn essentieel om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Goed geïnstrueerde medewerkers werken immers efficiënter, veroorzaken minder schade en creëren een veilige werkomgeving. Daarbij geldt dat de Arbo-wet de werkgever verantwoordelijk stelt voor de specifieke deskundigheid van haar medewerkers, bij het bedienen van mobiele arbeidsmiddelen (zoals een heftruck, een elektrische pallettruck of reachstacker).

Met een chauffeursopleiding wordt bewustwording gecreëerd om ongevallen te voorkomen en wordt de veiligheid van bestuurders en de werkomgeving vergroot. Bekijk het overzicht van onze chauffeursopleidingen

 
"De gevolgen van ongeval met een heftruck of magazijntruck worden vaak onderschat" Sietze Nikolaas | Heftruck trainer Heffiq

2. Streambelt heftruckgordel 

Veel chauffeurs ervaren een gordel als hinderlijk en vinden het onnodig om een gordel te dragen. Ondanks dat de snelheid van een heftruck beperkt is tot maximaal 25km/u, is het verplicht de gordel te dragen. En dat is niet voor niks. De gordel houdt de chauffeur op zijn stoel wanneer de truck kantelt of bij een botsing.

De Streambelt is een heftruckgordel die door gebruikers als prettig hulpmiddel wordt ervaren in vergelijking met de standaard heftruckgordel. Bijkomend voordeel is de positie en de opvallende rode kleur. De chauffeur kan er letterlijk niet omheen, waardoor de veiligheid van de bestuurder wordt gewaarborgd. 

 


 

 

Meer weten over onze veiligheidsoplossingen?

Onze onze adviseurs denken graag met u mee over een passende veiligheidsoplossing, tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek.


 

 

3. Pal (Pedestrian Awareness Light)

De Hyster Pedestrian Awareness Light (PAL) is een waarschuwingslamp om voetgangers te waarschuwen dat een heftruck of reachtruck nadert. De lamp projecteert een opvallende heldere blauwe straal op de magazijnvloer. De PAL is ook verkrijgbaar in een rode variant. Ook kan gekozen worden voor een combinatie van beide lampen. De PAL is een belangrijk hulmiddel ter voorkoming van aanrijdingen. 


 

4.Sidelines 

Sidelines projecteren opvallende rode lijnen op de magazijnvloer. De rode lijn geeft een veilige marge aan. Wanneer voetgangers aan de buitenzijde van de lijn lopen is de veiligheid gewaarborgd. De sidelines worden vaak in combinatie gebruikt met een Pedestrian Awareness Light en zijn een belangrijk hulmiddel ter voorkoming van aanrijdingen. 

 
"Intern transportmiddelen zijn niet gevaarlijk, het verkeerd gebruik ervan wel" Sietze Nikolaas | Heftruck trainer Heffiq

5. Zichtoplossingen 

Er zijn verschillende soorten camerasystemen verkrijgbaar die de veiligheid vergroten. Met de juiste zichtoplossing wordt naast de veiligheid ook het comfort, de ergonomie en productiviteit verbeterd. Zo hoeven bestuurders niet meer met het hoofd of nek te draaien om zicht te krijgen op lading, stellingen of gangpaden. Verkrijgbare oplossingen zijn:
 
  • ForkView, zicht op de vorken
  • Rear view, achterzichtcamera
  • FrontView, vooraanzichtcamera
  • Twistlock view, speciaal voor containerhandlers

Lees ook ons blog over onze camerasystemen van Stoneridge Orlaco. Deze zichtoplossingen helpen met name ter voorkoming van vallende goederen en aanrijdingen. 

 

6.Overload System

Het Overload System is een eenvoudig en praktisch veiligheidssysteem voor de heftruck. Wanneer het gewicht op de vorken boven een ingestelde limietwaarde uitkomt gaat een audio alarmsysteem af. Het alarm gaat pas weer uit als de last op de vorken onder de limietwaarde daalt. Dit systeem voorkomt dat de truck te zwaar wordt belast en voorkomt het kantelen van de truck door overbelading.  
 

 

7.White Noise Alarm

Het White Noise Alarm produceert een opvallend geluid om omstanders te waarschuwen. Het alarm wordt ook wel gekscherend de "schorre eend" genoemd. Iedereen die het geluid heeft gehoord, kan hier een voorstelling bij maken. Het systeem wordt vaak gecombineerd met andere veiligheidsopties zoals Pedestrian Awareness Lights. 

 

Alle bovenstaande oplossingen zijn voor al onze heftrucks toepasbaar.  

 

Geschikt voor al onze heftrucks

Meer weten over onze veiligheidsoplossingen?

Onze onze adviseurs denken graag met u mee over een passende veiligheidsoplossing, tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak

Voor een passend advies?