Zoek
Zero-emission reachstacker
Nieuws 10 - 04 - 2019

Zero-emission reachstacker

met een waterstofcel voor de haven van Valencia.

Hyster Europe heeft aangekondigd dat er een zero-emission reachstacker met een waterstofcel ontworpen gaat worden voor de haven van Valencia, als onderdeel van het European Horizon 2020 programme en het H2Ports project. Deze haven zal de eerste in Europa zijn waar men waterstof energie in zijn activiteiten gaat toepassen.


“Een waterstof brandstofcel zal de batterij laden in de toekomstige volledig elektrische Hyster® ReachStacker,” zegt Jan Willem van der Brand, Director Big Truck Product Strategy and Solutions bij Hyster Europe. “De technologie zal deze industrie helpen om zich naar een koolstofarme en zero-emission sector te ontwikkelen.”

Haven van Valencia

Het demon terrein voor het H2Ports project zal de MSC Terminal Valencia (MSCTV) in Spanje zijn, die de grootste containerschepen van dit moment kan verwerken en 260,000 m2 ruimte heeft om containers te stapelen. Het is de bedoeling dat de reachstacker is in 2021 op de terminal zal zijn waar het dan extensief getest zal worden naast andere bestaande reachstackers tijdens het oppakken van beladen containers.

Eerste in zijn soort

“Als eerste in zijn soort, verwachten de dat de nieuwe Hyster® ReachStacker in staat zal zijn om de voortdurende werkzaamheden te ondersteunen zonder enige uitstoot en tegelijkertijd vergelijkbare resultaten zal halen als een gewone reachstacker met verbrandingsmotor tijdens een volledige dienst,” zegt Jan-Willem. De truck architectuur heeft elektriciteit onder hoogspanning als de hoofdenergiebron om de volledig elektrische motoren aan te drijven. Geluidsniveau’s zullen laag zijn, en gebruikers kunnen ook een verlaging in energiekosten verwachten. Hyster verwacht ook verlaagde onderhoudskosten door de eliminatie van de motor, transmissie en andere mechanisch aangedreven componenten. “Het heeft het potentieel om effectief de toepassingen in de haven tijdens zware cycli te ondersteunen,” zegt hij. “Wij plannen om de beschikbaarheid te maximalieren, de tankbeurten te verminderen en te helpen om energieverbruik te beheren terwijl we tegelijkertijd voldoen aan alle relevante milieuvoorschriften en stimuleringsmaatregelen.”

H2 Ports project

Hyster-Yale Group neemt deel aan het H2Ports project samen met de Port Authority of Valencia, de Valenciaport Foundation, het National Hydrogen Center, MSC Terminal Valencia, Grimaldi Group, Atena, Ballard Power Systems Europe en ENAGAS. Het project heeft een subsidie ontvangen van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU) die ook de ontwikkelling van een elektrische terminal tractor en de installatie van een mobiel waterstof bevoorradingsstation omvat.

Geen uitstoot

“Het halen van zero emissions voor container handling trucks in zeehavens is een substantiële uitdaging,” zegt Jan-Willem van den Brand. “De veeleisende en gevarieerde bedrijfscycli in deze intense toepassingen maken het opladen van de battrij een kritische factor. Deze en andere technische beperkingen hebben tot nu toe de elektrificatie van container handlers of grote heftrucks belemmert.”Het H2Ports project volgt een zelfde ontwikkeling als in de Port of Los Angeles waar een elektrische Hyster® container handler, aangedreven met een Nuvera brandstofcel, voor volle containers ontwikkelt wordt.