Zoek
Nieuws 24 - 03 - 2020

In hoeverre zijn lithium-ion batterijen geschikt voor uw bedrijfsomstandigheden?


In de intern transport branche wordt er veel gesproken en geschreven over lithium-ion batterijen als energiebron. Zowel lithium-ion als loodzuurbatterijen hebben voor-en nadelen. Dit is afhankelijk van diverse factoren. Onze adviseurs helpen u graag met de beste oplossing voor uw specifieke inzet.

De grootste voordelen van lithium-ion

Laden en ontladen

Een lithium-ion batterij kan probleemloos tussentijds worden opgeladen. Ook als u bijvoorbeeld slechts 15 minuten de tijd heeft. Bij een loodzuurbatterij moet de complete laadcylcus van 8-12 uur worden voltooid. Dit om de batterij volledig te kunnen laden en om de optimale levensduur van de batterij te benutten. Onvolledige tussenladingen beperken de levensduur van een loodzuur batterij.

 

Onderhoud & veiligheid

Een lithium-ion batterij is een gesloten systeem. Hierdoor hoeft er geen water worden bijgevuld zoals bij een traditionele loodzuurbatterij. Naast dat dit de efficiëntie verhoogd, komen er geen gassen/ zuren/dampen vrij bij het opladen van de batterij.

 

Levensduur en inzet batterij

De levensduur van een lithium-ion batterij is langer in vergelijking met een loodzuur batterij. Tevens is de batterij uiterst geschikt voor ploegendiensten, omdat de batterij tussentijds kan worden opgeladen. Batterijen wisselen is dan niet meer nodig

 

 

 

 

Nadelen lithium-ion

Kosten

De aanschafkosten van een lithium-ion batterij liggen aanzienlijk hoger vergeleken met een loodzuurbatterij (+/- 4 x zo veel).

Aanpassingen infrastructuur

Mogelijk moeten er ook investeringen worden gedaan in de energie-infrastructuur van uw bedrijf. Denk hierbij aan investeringen in het lichtnet en een laadruimte om de truck tussentijds op te laden.

Oplaaddiscipline

Opladen dient te gebeuren op vooraf geplande momenten. Dit vergt een duidelijke instructie en discipline van het personeel om de batterij op pauzemomenten op te laden.

Zoals hierboven is geschetst, heeft een lithium-ion batterij diverse voor- en nadelen. Om een goede keuze te maken, moeten diverse factoren vooraf in kaart worden gebracht zoals:

 

  • de inzetbaarheid van de truck;
  • de applicatie/ bedrijfsomstandigheden;
  • de investeringskosten & terugverdientijd;
  • de infrastructuur in het pand.

 

Goed onderbouwd advies is belangrijk

Door middel van een persoonlijk gesprek en een inventarisatie op locatie brengen we alle benodigde factoren voor u in kaart. Vervolgens berekenen we met onze calculator voor beide type batterijen de total-cost-of-ownership. De uitkomst verwerken we in een persoonlijk voorstel inclusief de terugverdientijd. Door deze aanpak, wordt het duidelijk of lithium-ion geschikt is voor uw bedrijfsomstandigheden en kiest u de juiste energiebron voor uw organisatie.

Bent u benieuwd of lithium-ion batterijen voordelen voor uw bedrijf opleveren?

Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.