Zoek
Batterijwissel primeur voor VBI Weurt
Nieuws 14 - 10 - 2016

Batterijwissel primeur voor VBI Weurt

Heffiq leverde onlangs vier Hyster heftrucks en een Hyster pallettruck aan VBI Weurt.

Heffiq levert vier Hysters met nieuw zijdelings wisselsysteem

Heffiq leverde onlangs vier Hyster heftrucks en een Hyster pallettruck aan VBI Weurt. Het zijn de eerste heftrucks in Nederland die zijn voorzien van een nieuw, goed doordacht zijdelings batterijwisselsysteem.

“Toen het leasecontract van een deel van onze intern transportvloot afliep, hebben we ons opnieuw georiënteerd”, opent Bennie Kroes, plant manager bij VBI Weurt. In nagenoeg dezelfde adem voegt hij toe dat hij allesbehalve tevreden was over het zijdelings batterijwisselsysteem van die vorige trucks, die overigens niet van Hyster waren. “Er kwamen teveel krachten los, waardoor regelmatig onderdelen stuk gingen. Bovendien was het soms gewoonweg nodig om met twee mensen een accu te laden. Dan gaat alle gemak en comfort van zo’n zijdelings wisselsysteem in één klap verloren.”

Heffiq bleek de enige partij die aan de wensen van VBI Weurt kon voldoen. “Ze kwamen niet alleen met de juiste prijs/kwaliteitverhouding, maar luisterden ook goed en dachten met ons mee in oplossingen die daadwerkelijk iets toevoegen”, aldus Kroes.

Overcapaciteit

Heffiq leverde vier elektrische Hyster vorkheftrucks, type J2.5XN, met een hefcapaciteit van 2,5 ton en een dedicated Hyster pallettruck voor het wisselen van de accu’s. De trucks worden ingezet voor het laden van de piepschuim isolatiematerialen die in Weurt worden geproduceerd, en voor het intern transport van de productieafdelingen naar het magazijn.

“Gezien de gewichten van onze lasten – een blok isolatiemateriaal weegt gemiddeld 180 tot 200 kilo – is 2,5 ton hefcapaciteit natuurlijk aan de hoge kant. Maar deze trucks konden worden uitgerust met een 20 procent hogere batterijcapaciteit”, vervolgt Kroes.
Die hogere batterijcapaciteit (de trucks zijn voorzien van 775Ah/80V accu’s) is geen overbodige luxe voor de inzet bij VBI Weurt. Het bedrijf kent een tweeploegendienst; er wordt 17 uur per etmaal gewerkt. Kroes: “Met deze batterij hoeven we minder vaak te wisselen en te laden. En dat is pure tijdwinst. Gemiddeld kunnen we met een acculading ongeveer 22 uur doorwerken. Dat was met de vorige trucks ondenkbaar.”

Snel, eenvoudig en veilig

Dankzij het nieuwe wisselsysteem boekt VBI Weurt ook winst bij het wisselen en laden van de accu’s. De speciale wisseltruck garandeert een snelle, eenvoudige en veilige batterijwissel. “Bovendien kunnen we nu laden, zonder daarvoor eerst de cabinedeuren te hoeven openen”, licht Kroes toe.

In de oude situatie was dat wel noodzakelijk en werd VBI regelmatig geconfronteerd met schades. De Hyster trucks zijn voorzien van een speciale batterijklep. Het openen van die klep en het aansluiten van de accukabel aan de lader volstaat. Gassen die vrijkomen tijdens het laden van de accu worden met behulp van een ingebouwde ventilator afgevoerd. Een veilig laadproces blijft zo gewaarborgd. “Het is een uitstekend voorbeeld van de wijze waarop Heffiq naar onze wensen en eisen heeft geluisterd en met ons heeft meegedacht”, stelt Kroes.


Minder schade

Ook de schakelaar op de achterruit is een gevolg van de die goede samenwerking. VBI Weurt kampte voorheen met veel onnodige schade aan de achterruiten op haar heftrucks. “Die ruiten werden losgezet tijdens het laden van de batterij, maar vervolgens niet altijd weer gesloten zodra de truck weer werd ingezet”, legt Kroes uit.
De schakelaars op de Hyster trucks maken het onmogelijk om met een geopende achterruit te rijden en elimineren zo alle risico’s op ruitschade.

Meer voordelen

De nieuwe Hysters worden geleased voor een periode van vijf jaar, waarbij een all-in servicecontract is afgesloten voor de heftrucks. De pallettruck wordt slechts sporadisch ingezet en daarom door Heffiq op periodieke basis onderhouden.
Sinds de ingebruikname van de nieuwe trucks, op 1 september jongstleden, heeft plant manager Kroes louter positieve en enthousiaste reacties gehoord. “Niet alleen bij het wisselen en laden merken we de voordelen. Ook als het gaat om wegligging en rijgedrag is dit een grote stap vooruit. De trucks zijn beduidend comfortabeler. Als dat zo blijft, is de kans heel groot dat ook de overige trucks plaatsmaken voor Hyster trucks”, besluit hij.

Over VBI Weurt

VBI Weurt is onderdeel van het Franse Consolis VBI, een wereldwijde producent en aanbieder van prefab-betonelementen voor woon- en werkomgevingen en weg- en waterbouw. In Weurt worden de EPS-isolatiematerialen ontwikkeld en geproduceerd, die vervolgens worden geleverd aan hoofdzakelijk zusterbedrijven en aan weg- en waterbouwers in heel Nederland.