Aangepaste diesel wetgeving heftrucks
Nieuws 21 - 10 - 2020

Aangepaste diesel wetgeving heftrucks

Op 3 augustus 2020 heeft de overheid de ‘BasisInspectieModule Blootstelling aan dieselmotoremissies (BIM)’ gepubliceerd. Met de BIM-regeling geldt dat diesel heftrucks tot een hefcapaciteit van 8 ton niet meer binnen mogen rijden.

Waarom deze regeling?

Het uitgangspunt van de BIM-regeling is dat blootstelling van schadelijke dieselmotoremissie aan werknemers moet worden voorkomen of verminderd. In vrijwel alle gevallen betekent dit dat een machine die deze schadelijke dieselemissie uitstoot, moet worden vervangen door een elektrische of LPG aangedreven machine. Voorheen werden diesel heftrucks met meer dan 4.000 kg hefcapaciteit, mits voorzien van een roetfilter, nog in binnenruimtes toegestaan. Met de nieuwe BIM-regeling geldt dat diesel machines t/m een hefcapaciteit van 8 ton, niet meer binnen mogen rijden. 


Inspectie en handhaving

Wanneer u een dieselheftruck heeft rijden in een gesloten ruimte, dan treedt een overgangsperiode in werking. Dit houdt in dat een machine ouder dan vijf jaar, binnen een half jaar vervangen moet worden. Deze wetgeving wordt gehandhaafd door de Inspectie SZW (het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Investeer in de toekomst

We denken graag met u mee hoe u slim kunt investeren voor de toekomst. Zo hebben wij met de J2.5-3.0XNL en de J7.0-9.0XNL een gloednieuwe serie elektrische heftrucks die voorzien zijn van geïntegreerde lithium-ion batterijen. Deze trucks zijn uitermate geschikt voor ploegendiensten en kunnen eenvoudig tussentijds worden opgeladen. Onze bewezen LPG heftrucks uit de FT-serie en de elektrische JXN-serie bieden een uitstekende oplossing om aan de wetgeving te voldoen.

Wat is dieselmotoremissie

Dieselmotoremissie is geclassificeerd als genotoxisch carcinogeen. Dat houdt in dat iedere vorm van blootstelling hieraan de gezondheid kan schaden. De uitstoot van deze emissie ontstaat door verbranding van dieselolie in de motor. Zolang de emissie in de buitenlucht vrijkomt is de kans op gezondheidsschade gering. Vandaar dat deze wetgeving is toegespitst op het binnengebruik van diesel machines.

Mag een diesel heftruck niet meer binnen rijden?

Voor bedrijven is het sinds 1 januari 2003 verboden om met diesel heftrucks met een hefcapaciteit tot 4 ton in gesloten ruimtes te rijden. Met ingang van 3 augustus 2020, is dit opgeschaald naar 8 ton. De vernieuwde BIM-regeling verscherpt de maatregelen en kijkt hierbij naar de hefcapaciteit en de leeftijd van de machine:

Van een binnensituatie is sprake als een ruimte ten minste omgeven is door drie aansluitende wanden en een dak. Voor overige ruimten is nog sprake van een binnensituatie als maximaal een aaneengesloten stuk van 25% van de totale lengte van de wanden ontbreekt.

Aanvullende eisen BIM-regeling

Aanvullend geldt dat zolang de heftruck(s) nog niet zijn vervangen, de werkgever maatregelen moet nemen om de dieselmotoremissie te reduceren. Dit geldt, tenzij de heftrucks voldoen aan minimaal Stage IIIb fasenorm. In de toekomst zullen de regels omtrent diesel motoren verder worden aangescherpt. Welke maatregelen nog meer genomen kunnen worden als werkgever, kunt u terugvinden in onderstaande download van de BIM-regeling. 

Meer weten over regelgeving

Maak een afspraak. Vul het formulier in en wij nemen binnen 24-uur contact met u op.

Een afspraak

Voor een passend advies?