Zoek
Lithium-ion-heftruck voor Morssinkhof Groep

Heffiq en Hyster helpen vloot Morssinkhof Groep verduurzamen

“Bij elke vervanging kiezen we voor een elektrische heftruck” 

 

Lithium-ion heftruck voor Morssinkhof Groep

Eind april heeft Morssinkhof Groep een elektrische lithium-ion heftruck met een hefcapaciteit van 5 ton in gebruik genomen. Deze Hyster J5.0XN is door Heffiq geleverd. “We streven naar volledige elektrificatie. Bij elke vervanging van een heftruck kiezen we principieel voor een elektrische machine”, vertelt Martijn Rouweler. Hij is directeur Productie & Techniek bij het bedrijf uit Hengelo.

Morssinkhof Groep is fabrikant van betonnen GWW- en sierbestratingsproducten en leverancier van straatbakstenen en gevelstenen. Het bedrijf heeft zes locaties, waarvan vier over een eigen betonfabriek beschikken.

De hoofdvestiging is in Hengelo. Daar produceert Morssinkhof Groep voornamelijk voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). De levering van deze infraproducten gebeurt meestal via aannemers en handelaren. Ze zijn onder meer bestemd voor gemeentes, provincies, Rijkswaterstaat en bedrijven. Morssinkhof Groep is een vooraanstaande speler op deze markt. In 2021 produceerde het bedrijf 750.000 ton aan materialen.

 

Kritisch

Verspreid over de locaties heeft Morssinkhof Groep een flink machinepark voor de interne logistiek. “We hebben verschillende typen heftrucks in gebruik. Die worden onder meer gebruikt om producten op het tasveld te zetten, maar ook om mallen en vormen te verplaatsen. Een steenvorm weegt al snel 1,5 tot 2 ton.” Het tasveld is de plek waar de stenen en andere producten drogen en uitharden.“Het merendeel van de heftrucks zijn 3-tons machines. Daarnaast hebben we twee 10-tons trucks en zo’n acht 6-8 tons machines”.

Ze zijn kritisch bij Morssinkhof Groep. Met het oog op kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en bedieningsgemak heeft het bedrijf twee merken geselecteerd. Eén daarvan is Hyster. Met Heffiq als directe leverancier en adviseur is de lijn kort. De relatie bestaat inmiddels al sinds 2008.

 

Nul emissie is het doel

Twee jaar geleden heeft de directie over de gehele linie een duurzaamheidsbeleid ingevoerd. “We werken er op alle terreinen aan om de milieukostenindicator op onze producten steeds verder te verlagen, net als het energieverbruik. Onlangs hebben we er nog een schep bovenop gedaan. Onderdeel daarvan is dat we dus ook het materieel voor de interne logistiek verduurzamen. Nul emissie is het doel. Stap voor stap wordt daar naartoe gewerkt”.

“Tien jaar terug hadden we al onze eerste elektrische trucks. Nu stappen we bij elke vervanging over op elektrische trucks met lithium-ion batterij. Het tempo van de elektrificatie gaat steeds sneller.”

“We kijken ernaar uit dat ook de zwaardere trucks elektrisch beschikbaar komen. Heffiq houdt ons op de hoogte wanneer de eerste 10 tons-elektrotruck bij klanten ingezet wordt. We hebben zelfs al samen simulaties gedraaid om te kijken hoe dat scoort ten opzichte van een vergelijkbare dieseltruck en hoe en hoelang we die kunnen inzetten. Wij zijn heel tevreden over de samenwerking.”

 
"Het tempo van de elektrificatie gaat steeds sneller, nu stappen we bij elke vervanging over op elektrische heftrucks met lithium-ion batterij" Martijn Rouweler | Directeur Productie & Techniek - Morssinkhof Groep

Hele dag zonder batterijwissel

In die ontwikkeling past de aanschaf van de eerste Hyster J5.0XN, die op 21 april feestelijk werd afgeleverd bij de fabriek in Hengelo. Die elektrische lithium-ion heftruck heeft een hefcapaciteit van 5 ton. Het voordeel van de lithium-ion is dat de batterij tussentijds kan worden opgeladen. Dat is dus anders dan bij de eerste typen elektrische heftrucks met loodzuurbatterijen. Die kunnen pas aan de lader als ze voor 80 procent leeg zijn. De J5.0XN biedt zodoende veel meer flexibiliteit.

“Veel praktischer, want aanvullend op het ’s nachts opladen, laden we tijdens pauzes bij. Daardoor kunnen we zonder accuwissel de hele dag door draaien. Zelfs in twee ploegen.”

 

Bedieningsgemak

Deze nieuwe Hyster-heftruck is niet alleen duurzaam, maar blinkt ook uit in bedieningsgemak, vertelt Martijn: “Je kunt de truck heel nauwkeurig bedienen en daarmee ook goed beheersen. Tot op de millimeter. En zodra je je voet van de pedalen haalt, staat hij meteen stil. Heel veilig dus. Op het gebied van ergonomie is hij eveneens uitstekend, mede dankzij de luchtgeveerde stoel. De bestuurder kan er zonder problemen de hele dag op zitten. Duurzaamheid draait ook om personeel. Een heftruck is een werkplek en die moet goed, veilig en gezond zijn.”

 
"Het voordeel van de lithium-ion is dat de batterij tussentijds kan worden opgeladen" Martijn Rouweler | Directeur Productie & Techniek - Morssinkhof Groep

Minder onderhoud nodig

Waar het materieel vroeger werd gekocht, kiest Morssinkhof Groep tegenwoordig vaker voor lease. “Het is dezelfde heftruck en je kunt er het hetzelfde werk mee doen. Het geld dat je bij koop in één keer betaalt, kun je wellicht beter ergens anders in investeren. Als dat meer rendement oplevert, is dat verstandiger.”

Martijn laat er nog meer rekenwerk op volgen: de meerprijs van elektrische heftrucks verdient zich snel terug. Enerzijds door het lagere verbruik en anderzijds doordat ze minder onderhoud nodig hebben.

 

Bekijk de machine uit deze case

Meer weten over onze oplossingen?

Vul ons contactformulier in en onze adviseur neemt binnen 24-uur contact met u op