Zware elektrische Carer heftruck

Duurzaam alternatief

Betonproducent Struyk Verwo Infra stapt over op zware elektrische heftruck

 

Betonproducent Struyk Verwo Infra ruilde recent een van haar dieselheftrucks in voor een zware elektrische heftruck. De elektrische krachtpatser, geleverd door Heffiq, blijkt de intensieve en zware inzet moeiteloos aan te kunnen. Plant manager René van Dijck voorspelt dan ook dat in de toekomst meer vervuilende dieseltrucks plaats maken voor dit schone en stille alternatief.


Struyk Verwo Infra produceert in Vlaardingen betonstraatstenen en industriële verhardingsplaten in allerlei maten. Voor het transport van de betonstenen naar het tasveld zette de marktleider in publieke bestrating jarenlang dieselheftrucks in. Toen een van die trucks onlangs aan vervanging toe was, stapte Struyk Verwo Infra over op elektrisch intern transport.

 
In eerste instantie waren we op zoek naar een nieuwe diesel hetruck René van Dijck | plant manager Vlaardingen

“In eerste instantie waren we op zoek naar weer een nieuwe dieseltruck”, geeft plant manager Vlaardingen, René van Dijck toe. “Tijdens de uitgeschreven tender kwamen we echter in gesprek met Heffiq. Zij wisten ons te overtuigen dat de overstap naar een elektrotruck een betere keuze is.”

 

Twintig procent voordeliger


Heffiq bood zowel een nieuwe dieseltruck als een elektrisch aangedreven variant aan. “Daarbij hebben we een kostenberekening gemaakt, inclusief afschrijving, verzekering, brandstof- of energieverbruik en onderhoud”, vertelt Ad Duijnhoven, key accountmanager bij Heffiq. Uit die kostenberekening bleek dat elektrisch rijden voor de inzet bij Struyk Verwo Infra over de gehele contractperiode uiteindelijk zo’n twintig procent voordeliger is.


Daarnaast wordt een fraaie besparing behaald op CO2-uitstoot. Ook dat biedt financiële voordelen voor Struyk Verwo Infra, aangezien het bedrijf met een lagere zogeheten milieukostenindicator gunstiger naar voren komt bij aanbestedingsprojecten. “We zijn zo niet alleen duurzamer, maar ook nóg concurrerender”, weet Van Dijck.


Praktijk nóg gunstiger


De truck – een Carer A80-900, met een hefcapaciteit van 8 ton op een lastzwaartepuntafstand van 900 mm – is gemaakt voor de intensieve inzet, zoals bij Struyk Verwo Infra. Alle motoren zijn volledig gesloten. Om het stof buiten te houden zijn bovendien extra filters aangebracht.

“Inzet in de betonindustrie is intensief, zwaar en stoffig”, weet René van Dijck. “Daarnaast werken we in twee shifts; van ’s ochtends zes tot ’s avonds elf. Uit de berekeningen van Heffiq bleek dat een volle acculading voldoende zou zijn om met gemak een volle shift te draaien, zodat de continuïteit van onze productie niet in gevaar komt. De praktijk blijkt zelfs nóg gunstiger.

Het accupakket bestaat uit twee batterijen van 1.700 Ah, die na anderhalve shift worden gewisseld. “Dat gaat snel en eenvoudig, door aan beide kanten van de truck een deur te openen, de accu te ontgrendelen en deze met de meegeleverde pallettruck zijdelings te vervangen”, geeft René aan. “Een kwestie van tien minuutjes en dan kunnen we weer verder.”

 

‘Uitermate tevreden’


Voor een veilige inzet is de elektrische krachtpatser uitgevoerd met een uitgebreid veiligheidspakket. Zo kan de truck pas worden gestart nadat eerst de cabinedeur is gesloten en vervolgens de gordel is vergrendeld. BlueSpot veiligheidslampen voor en achter attenderen voetgangers en andere trucks op de naderende truck. Verder is de snelheid gereduceerd. Achteruit rijdt de truck niet harder dan 5 km/h. Vooruit is dat 16 km/h.


De nieuwkomer is nu ongeveer een half jaar in gebruik bij Struyk Verwo Infra. “En hij bevalt uitstekend”, weet René. “Ook onze chauffeurs zijn uitermate tevreden. Ze hebben een betrouwbare en stille truck, die van alle comfort is voorzien. Ik verwacht dat we in de toekomst meer vervuilende dieseltrucks inruilen voor een schone en stille elektrisch aangedreven variant.”

 

Meer weten over onze oplossingen?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak. Na invulling van dit formulier, nemen wij binnen 24-uur contact met u op