Zoek
Is een heftruckcertificaat verplicht?
Blog 25 - 01 - 2020

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Het is volgens de arbowet verplicht dat werkgevers hun personeel de juiste instructies en vaardigheden moeten meegeven om een heftruck of magazijntruck te besturen. Om dit aan te kunnen tonen is een heftruckcertificaat onmisbaar/

Een heftruckcertificaat is niet verplicht. Wel is het volgens de arbowet verplicht dat werkgevers hun personeel de juiste instructies en vaardigheden moeten meegeven om een heftruck of magazijntruck te besturen. Om dit aan te kunnen tonen is een heftruckcertificaat onmisbaar. Mocht er bijvoorbeeld een ernstig ongeluk plaatsvinden terwijl uw personeel niet in het bezit is van een geldig heftruckcertificaat, dan kunnen de consequenties enorm zijn.

Zorg voor gecertificeerd personeel

Deze tip lijkt een inkoppertje maar veel bedrijven werken nog met ondeskundig personeel. Jaarlijks vallen er ongeveer 1700 slachtoffers door heftruckongevallen. De juiste training is dus van groot belang bij het werken met heftrucks. Maar denk ook aan het juiste gebruik van elektrische pallettrucks, stapelaars reachtrucks of big trucks.
 

 

Wie ziet hier op toe? 

De inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet erop toe of personeel deskundig genoeg is om een heftruck te besturen. Zo kan de inspectie direct een boete opleggen wanneer zij bij controle merken dat heftruckchauffeurs niet beschikken over de juiste deskundigheid. Als werkgevers bij een ongeval niet kunnen aantonen dat het personeel in bezit was van een heftruckcertificaat, kunnen de financiële consequenties behoorlijk groot zijn en zelfs leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Vergroot de veiligheid met BMWT-gecertificeerd heftruckcertificaat

Onze trainers zijn BMWT-Train gecertificeerd. Dit wil zeggen dat onze heftruck training aan de juiste richtlijnen voldoet van het BMWT (belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel). Met een BMWT-erkend diploma bent u er zeker van dat uw personeel over de juiste kennis en vaardigheden beschikt.

Bekijk voor meer informatie onze chauffeursopleidingen: