Zoek
Welke heftruckbanden heeft u nodig?
Blog 26 - 02 - 2021

Welke heftruckbanden heeft u nodig?

Heftruckbanden zijn onmisbaar om de heftruck van A naar B te rijden. Maar hun invloed gaat veel verder. De banden brengen het gewicht van de heftruck over op de grond en zorgen zo voor de nodige stabiliteit. Door deze belangrijke functie is het zaak om het juiste type band te kiezen voor de specifieke toepassing. Weet u genoeg over heftruckbanden en hun eigenschappen om een goede keuze te maken? We helpen u op weg met een beknopte handleiding. 

Welk type heftruckbanden zijn het meest geschikt?

Tegenwoordig worden drie soorten heftruckbanden gebruikt, die allemaal hun specifieke voor- en nadelen hebben: 

•    volrubberbanden 
•    luchtbanden 
•    massieve banden (cushion tyres)

Volrubberbanden / superelastische banden

Volrubberbanden zijn ook bekend als SE-banden (superelastisch). Deze banden zijn in Nederland de meest gekozen soort voor heftrucks. Volrubberbanden combineren de goede eigenschappen van massieve banden met die van luchtbanden. Een van de voordelen van dit type banden is dat ze niet lek kunnen raken.

De rubberbanden zijn opgebouwd uit een mengsel van 3 rubberlagen. De kwaliteit van de lagen is bepalend voor de stabiliteit, rolweerstand en de veerkracht van de truck. Wanneer de banden niet op de truck zijn afgestemd, leidt dit tot een hogere weerstand en uiteindelijk ook hogere kosten. 

Volrubberbanden produceren veel warmte. Om die warmte te verwerken worden roetdeeltjes toegevoegd aan de band. Die roetdeeltjes zorgen voor slijtvastheid en een lagere weerstand, en ze beschermen de band tegen UV-straling. Het nadeel is dat de banden hierdoor zwarte strepen achterlaten op de vloer. Dat is echter te voorkomen met speciale non-marking banden. 

Voordelen Nadelen
✓ Weinig onderhoud x Iets mindere stabiliteit in vergelijking met massieve banden
✓ Lekbestendig x Streepvorming 

Luchtbanden

Luchtbanden zijn van hetzelfde type als onder personenauto’s en vrachtwagens. Bij een heftruck bieden deze banden, dankzij hun goede veereigenschappen, een beter bestuurderscomfort. Ze zorgen ook voor uitstekend contact met de grond en zijn dankzij het bandenprofiel ideaal voor buitengebruik. 

De luchtdruk moet echter regelmatig worden gecontroleerd en zelfs kleine beschadigingen aan de band kunnen tot defecten leiden.

Voordelen Nadelen
✓ Bestuurderscomfort x Controleren luchtdruk
  x Kans op lekke band

Massieve rubberen banden / cushion-banden

Massieve banden, ook wel ‘cushion banden’ genoemd, zijn het best geschikt voor binnengebruik op gladde, vlakke oppervlakken. Ze hebben een goede lekbestendigheid, omdat ze van volledig rubber zijn gemaakt. Ook hebben de banden een hoog draagvermogen en hoeven ze niet gecontroleerd te worden op luchtdruk. 

De compacte Hyster E-2.2-3.5XN heftruck is bijvoorbeeld uitgerust met massief rubberen banden. Mede dankzij de kleine diameter van de massieve banden is de gronddruk van een heftruck van 2,5 ton nagenoeg gelijk aan die van een heftruck van 1,8 ton voorzien van luchtbanden. Massieve banden zijn verkrijgbaar met een patroonprofiel of volledig profielloos. Er kleven ook nadelen aan cushion banden. Zo geven ze de truck minder veerkracht, waardoor een hogere trillingsbelasting ontstaat voor het voertuig en de bestuurder.
 

Voordelen Nadelen
✓ Weinig onderhoud x Alleen geschikt voor vlakke ondergronden
✓ Lekbestendig x Trillingbelasting
 

Hoe onderhoudt u heftruckbanden?

Welk onderhoud de heftruckbanden nodig hebben, hangt af van het bandentype. Luchtbanden moeten bij de dagelijkse controle permanent worden gecontroleerd op de profieldiepte, schade en luchtdruk. Afhankelijk van het type truck werken luchtbanden met een hoge luchtdruk van ongeveer 10 bar. De exacte luchtdruk staat op elke band vermeld. Het is belangrijk om die aan te houden. Afhankelijk van het beoogde gebruik van de truck, kan de fabrikant speciale voorschriften hanteren. Een onjuiste luchtdruk kan de band beschadigen.

Volrubber- en massieve banden zijn lekbestendig. Deze banden hoeven meestal alleen op slijtage te worden gecontroleerd. Voortdurend zijn fabrikanten bezig met de verbetering en innovatie op het gebied van lekbestendigheid en slijtagereductie. Ook bij de productie van deze bandtypes worden vernieuwingen toegepast, zoals de juiste rubbermengsels en de verdeling daarvan in de band. 

De meest voorkomende schade aan heftruckbanden ontstaat bij een aanrijding. Met massieve banden en volrubberbanden kan de heftruck meestal direct weer worden gebruikt. Luchtbanden moeten vaak direct worden vervangen. Voorzichtigheid is geboden bij alle soorten banden om oververhitting door gebruik te voorkomen.

Wanneer moet u uw heftruckbanden vervangen?

Wanneer een band voor de heftruck moet worden vervangen, is sterk afhankelijk van de specifieke bedrijfsomstandigheden en de intensiteit van het gebruik van de truck. Een handig hulpmiddel hiervoor hebben de superelastische Trelleborg Pit Stop Line-banden. 

De Trelleborg Pit Stop Line-band geeft zelf duidelijk aan wanneer deze moet worden vervangen. Zodra de band nog een resterende levensduur heeft van ongeveer 100 uur, verschijnt een feloranje streep door het bandoppervlak. Hierdoor kunt u een bandenwissel beter plannen en stilstand voorkomen.

Hyster heftrucks reduceren bandenslijtage

Verbrandingsheftrucks
Ongeacht het bandentype verlaagt de DuraMatch transmissie van de Hyster verbrandingsheftrucks automatisch de snelheid wanneer de bestuurder de voet van het gaspedaal loslaat. Deze oplossing verlengt de levensduur van de banden met 50 tot 100 procent.


Containerhandling
Hyster was het eerste bedrijf in Europa dat investeerde in beschermingstechnologie voor heftruckbanden. Dit werd voor het eerst toegepast bij de Empty Container Handlers. Deze technologie helpt de bandenkosten te verlagen. Dat is interessant want bandslijtage is, na arbeids- en brandstofkosten, in omvang de derde kostenpost bij containerhandling.
 

 

Meer weten over heftruckbanden?

Vul ons contactformulier in, wij nemen binnen 24-uur contact met u op

Een afspraak

Voor een passend advies?